Houby a houbičky

Saturday, February 17, 2007

Choroš oříš / Trúdnik klobůčkatý


Trsnatec oříš: Polyporus umbellatus (PERS. ex FR.) Sya: Grifola umbellata (PERS. ex FR) PIL
Plodnice oříše je podobná velké tmavší hlávce květáku nebo také mořské mycí houbě, jako již uvedený kotrč kadeřavý nebo trsnatec lupenitý. Základní třen vyrůstá ze dřeva a postupně se větví na mnoho tenkých nožek, nesoucích pravidelné, malé, okrouhlé, dovnitř prohloubené a různě zprohýbané, šedé až světle hnědé kloboučky. Trubky jsou bílé, nizoučké, na třen sbíhavé, s velmi jemnými ústími. Dužnina je masitá, bílá a tužší. Příjemně voní a chutná po oříšcích. Málo červiví. Výtrusy jsou velké 7-10 x 3-4|im, válcovité, hladké, bezbarvé. Výtrusný prach je bílý.
Oříš roste na starých listnatých stromech, zejména na bucích a dubech, od července do října, nejvíce v srpna Najde se však jen zřídka.
Je to jedlá a chutná houba, která se dá v kuchyni dobře použít. Plodnice vydrží v chladu i několik dní. Musí se déle připravovat, neboť má jako všechny chorošovité houby tužší dužninu. Je chutný připravený jako guláš, jemně ochucený česnekem, nebo se hodí např. pro přípravu houbového rizota, ale i dalších houbových pokrmů. Nedá se zaměnit za jedovatou houbu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home