Houby a houbičky

Wednesday, June 21, 2006

Domácí zmražování hub

Otázka, zda je možné zmrazovat houby v domácnosti, je velmi časti Houby lze s úspěchem zmrazovat průmyslově. V domácnosti jen tehdy, je-li k dispozici domácí zmrazovač nebo alespoň výkonná mraznička. Zmrazovat se mohou jen mladé, zdravé a neporušené plodnice všech tužších jedlých hub. Dobře očištěné a oprané plodnice celé nebo podélně rozkrojené předvaříme ve slabém solném nálevu (2%) asi 4-5 minut. Okapané a zchlazené houby klademe do kelímků z parafinovaného kartónu nebo z plastů a zalejeme vychlazeným, velmi slabým solným nálevem. Dáme je zmrazit tak, aby co nejdříve dosáhly teploty -18 °C uvnitř obalu. Zmrazené houby se mohou uchovat v nekolísavé teplotě -18 °C i několik měsíců. Jsou-li uloženy při vyšších teplotách, např. -12 °C, je jejich trvanlivost podstatně kratší. V mrazicím prostoru běžných chladniček se nedoporučuje uchovávat houby déle než měsíc. Houby rozmrazujeme pozvolna v tekoucí vodě. Zmrazené nasucho (bez nálevu) používáme nerozmrazené přímo k přípravě jídel stejně jako čerstvé houby. Chutí se zmrazené houby téměř vyrovnají čerstvým.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home