Houby a houbičky

Tuesday, May 09, 2006

Roztřídit a rychle sníst

Houby musíme správně určit, vytřídit a vyřadit přestárlé, shnilé, červivé a samozřejmě nejedlé nebo ne bezpečně určitelné plodnice. Důkladně je očistíme od zbytků jehličí, hlíny a písku a opereme celé pod tekoucí vodou. Některé druhy hub jsou vhodné pro většinu úprav a způsobů konzervace, jiné se hodí pouze do polévek, další druhy jen do octového nálevu, ke kvašení atd. Mnohé druhy hub se špatně suší. Houby a stejně tak pokrmy z nich jsou choulostivé na uchování. Proto je připravujeme čerstvé, pokud možno v den sběru. Chceme-li je uchovat, tak jen v chladu (ve sklepě nebo v chladničce).
Ohřívané houby jsou neškodné, byl-li pokrm uchován v chladu. Kdyby byl pokrm ponechán např. v pokojové nebo vyšší teplotě (v létě), mohl by se zkazit podobně jako maso. Otravy zkaženým masem a zkaženými houbami jsou velmi závažné. Samozřejmě doporučujeme houbový pokrm sníst pokud možno v den, kdy byl připraven.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home