Houby a houbičky

Wednesday, March 22, 2006

Zbarvení hub na řezu

Například u některých hřibů způsobuje modráni na řezu látka zvaná boletol.
Ryzce (Lactarius) nebo, jak se jim dříve říkalo, mléčníky mají tzv. mléko, tj. mlé-kovitou tekutinu, která se na vzduchu buď barevně nemění, nebo naopak u některých druhů mění. I to jsou dobré rozlišovací znaky. Houby obsahují také, jak už jsme uvedli, různé specifické jedy, popřípadě i halucinogenní látky. Určovat houby lze i podle barevných změn, které na dužnině nebo na povrchu třeně či klobouku (u pavučinců) hub vyvolávají některé chemické látky. Poprvé byl tento způsob použit u holubinek. Například působením 10% roztoku skalice zelené dužnina některých holubinek zvolna špinavě růžoví, jiné druhy mají reakci mrkvově oranžovou, modrou, zelenou nebo nereagují vůbec. Dalšími chemikáliemi používanými k určování hub jsou běžné zásady a kyseliny, ale také fenol, anilín, benzidin a mnohé jiné. Některé slouží k vyvolání chemických reakcí důležitých pro mikroskopická pozorování (např. Melzerova reakce amyloidity výtrusů nebo barvení karmínofilních bazidií).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home