Houby a houbičky

Tuesday, March 28, 2006

Houby byly u nás vždy předmětem sběru pro vlastní spotřebu, později pro výměnu, a staly se i prodejním zbožím. Sběr i prodej se vyvíjely nahodile. Houbaři nebo překupníci prodávali svoje sběry na nejbližších trzích v městech a městečkách. Některé trhy, na nichž se prodávaly houby, byly velmi známé, např. i pražský Uhelný trh, trh v Hradci Králové, Poděbradech, Sušici, Domažlicích nebo v Brně. Mnohde si tuto tradici ještě udržují a čerstvé houby se tam dosud nabízejí a prodávají. Je to dobře, neboť mnohý obyvatel města by byl odkázán jen na sušené houby, jichž je nedostatek, nebo na pěstované žampiony, které se občas objeví v prodejnách. Houby na trzích smějí prodávat jen ti, kteří mají již zmíněnou zkoušku ze základních znalostí hub. Sběrači byli dříve většinou chudí vesničané, kteří se často živili jen sběrem lesních plodin, hub a dřeva. Dnes mají všichni jiné možnosti výdělku a sběrači z povolání už nejsoa Pomáhají důchodci, mládež a rekreanti o dovolených. Je to záslužná pomoc našemu průmyslu a obchodu. Houby byly předmětem našeho vývozu ještě před několika lety. V poslední době se vývoz značně snížil a naopak musíme houby, zejména sušené, dovážet. Proto je každá pomoc vítána. Dnes organizují výkup čerstvých a sušených hub lidová spotřební družstva -Jednoty - ve svých vybraných prodejnách a VSD závod Mykoprodukta Blatná se svými provozovnami, které vykupují i sušené houby.
Zájemci mohou získat další informace v Blatné nebo v Ústředí Čs. mykologické společnosti v Praze 1, Karmelitská 14.
(Poznámka, text je z let dávno minulých, dnes tam již pochopitelně nic takového není. Stejně tak další bláboly o jednotě a různých úřadech jsou již neaktuální, ale ponechávám je v původním stavu, pro dokreslení situace.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home