Houby a houbičky

Sunday, November 06, 2005

Předmluva 2

Dnes, kdy v houbarské sezóně vyrážejí do lesa stovky houbařů, nestačí pro úspěšné houbaření znát jen hřiby, kozáky, křemenáče, popřípadě klouzky. Proto neudivuje zájem houbařů poznávat stále nové druhy hub. Nestačí však jen povrchní znalosti. Každý, kdo sbírá houby, musí dokonale znát druhy, které sbírá, a kromě toho musí bezpečně poznat hlavní jedovaté houby. Neznalost je totiž nebezpečni Kdo sbírá houby a nezná je s naprostou jistotou, může zavinit těžkou otravu nebo dokonce i smrt.
Touto příručkou chceme i-my přispět k získání základních potřebných hou-bařských znalostí jak lidem, kteří houbaří ze záliby a pro radost, tak i těm, pro něž je znalost hub součástí povolání.

Snažili jsme se najít formu, která umožní i mykologicky neskoleným čtenářům co nejbezpečněji poznávat a určovat druhy hub uvedené v této příručce. Protože většina praktických houbařů nemá k dispozici mikroskop ani chemická činidla k rozlišení druhů a většinou ani dostatečnou průpravu, zaměřili jsme tuto příručku na poznávám druhů hub podle vnějších makroskopických (pouhými smysly poznatelných) znaků. Volili jsme botanicky co nejpřesnější zobrazení barevnou akvarelovou kresbou s případným zdůrazněním charakteristických poznávacích znaků a podrobný popis v textu na protilehlé straně obrázků.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home